TEL: 09 251 85 95

Interview met Wim: 15 jaar Picas!

wim

Picas bestaat 15 jaar en dat zetten we graag even in de kijker. We ontmoeten Wim – waar vind je hem anders – in zijn kapsalon Picas in Lovendegem, op de vooravond van deze speciale verjaardag. Wim krijgt zowaar een echt interview voorgeschoteld, want we willen alles weten over hoe het allemaal begon, wat er in de loop der jaren allemaal gebeurd is en wat we nog mogen verwachten!

Op welke leeftijd wist je dat je kapper ging worden?

Wim: “Mijn kapperscarrière is eigenlijk begonnen als een uit-de-hand-gelopen hobby. Ik was 13 jaar, een dromer, geen topstudent. En één van mijn keuzevakken op school was haarknippen. Dat beviel me wel. Als beginnende tiener ging ik dan met mijn fiets en een valies vol kappersmateriaal bij mensen thuis haarknippen. Ik ontmoette leuke mensen en het was een goede manier om de job te leren. Verder in het middelbaar maakte ik de definitieve keuze.”

Een beslissing, volledig op eigen houtje dus?

Wim: “Ja, het was dus een eigen beslissing, ik erfde geen kappersgenen of zo.”

Hoe maakte je dan van kapper je beroep?

Wim: “Ik studeerde af en deed enkele stages. Ik nam de Gouden Gids erbij en ging zo langs bij meerdere kappers in Gent. Een van hen heeft mij aangenomen, daar heb ik 7 à 8 jaar met plezier gewerkt. In die periode knipte ik tussendoor nog het haar van gedetineerden in de gevangenis van Gent en werkte ondertussen ook een tijdje in het Brusselse.”

Maar het mocht iets meer zijn?

Wim: “Ik voelde dat het tijd werd om de koe bij de horens te vatten en op mijn eigen benen te staan, om mezelf uit te dagen!”

Daar stond je dan … 15 jaar geleden.

Wim: “Het pand dat vandaag Picas is, kwam vrij. Het was o.a. een restaurant geweest. Om de zaak in te richten, leende ik bij de bank. Met mijn spaarcenten moest ik producten kopen, want daarvoor kon je niet lenen (lacht). Zo begon dat. In het begin huurde ik de zaak, na 4 jaar heb ik ze gekocht.”

Wat is er in de loop van die 15 jaar allemaal gebeurd?

Wim: “Over de jaren heen, zijn we verder uitgebreid. Eerst kwam er op zaterdag hulp bij, dan iemand partime, daarna konden we met 2 volle medewerkers aan de slag. 5 jaar geleden hebben we dan Picas gerenoveerd tot wat je vandaag ziet. Dankzij een bevriend architect was het makkelijk om vrij snel een leuk concept te hebben. Ik vind het bovendien belangrijk om er continu aan te werken, aan ons interieur. Soms komen er kleine dingen bij, soms grote dingen. Ik probeer om constant mee te evolueren, in plaats van één grootse renovatie om de 10 jaar bijvoorbeeld.”

Wat wou je bereiken met Picas?

Wim: “Voor mij was het heel duidelijk, van bij het begin: een kwalitatief salon, dat kwaliteitsdiensten levert, eigentijds en tegen een correcte prijs. Geen chichi of tralalala!”

Vanwaar de naam Picas?

Wim: “Nog voor Lovendegem ter sprake kwam, had ik een andere zaak op het oog in Gent. Die heette toen Picass – met 2 s-en. Het pand in Gent heb ik uiteindelijk niet overgenomen. Maar die naam bleef hangen. Komt daar nog de associatie met Picasso bij, een schilder die zijn eigen ding doet.”

En daar staan jullie ook voor.

Wim: “Inderdaad!”

Wat vind je het leukst aan je job?

Wim: “Na verloop van tijd gingen de scherpe kantjes eraf. Vroeger moest alles wat we deden 100 % rendabel zijn. Ondertussen kan ik een beetje meer loslaten. Een geschenkje voor de trouwe klant, een extra product meegeven, gewoon menselijke zaken, want kapper-zijn is geen bandwerk.”

Wanneer kijk je terug op een geslaagde werkdag?

Wim: “Als mensen tevreden buitengestapt zijn. Of als je een klant over een grens gezet hebt: als ik iemand kon overtuigen om eens iets anders, iets moois met zijn of haar haar te doen en dat die persoon daarover tevreden is, als ik iemand heb kunnen helpen. Pure arbeidsvreugde!”

Wat betekenen je klanten voor jou?

Wim: “Ik haal heel veel positieve energie uit mijn klanten. Een goed gesprek met een klant kan mij volledig opvrolijken. Ik pik heel veel dingen op uit wat mensen mij vertellen en dat schept een vertrouwensband.”

Wanneer kom je tot rust?

Wim: “Als ik kan sporten. Of genieten van een goede Gin Tonic. De boog hoeft niet altijd gespannen te staan hé.”

Wat wil je nog graag bereiken?

Wim: “Goh, ik wil gewoon scherp blijven, mee-evolueren. Je hoeft geen torenhoge ambitie te hebben om gelukkig te zijn, vind ik. En er zijn nog een aantal zaken die ik wil doen, maar die ik graag voor mezelf hou (knipoog).”

Wat is je advies aan opstartende kappers vandaag? Of welk advies zou jij graag gekregen hebben?

Wim: “Het leven komt zoals het komt. Ga erin mee. Niets is voor altijd. Er komt een moment waarop dingen draaien. Dan moet je het ijzer smeden, als het heet is. Probeer zo lang mogelijk actief mee te werken, zonder je te verliezen in administratie of bestuur. Schep er plezier in om zelf in je zaak te staan! Want we gaan om met mensen, kapperszaken zijn geen machines.”

“Do what you love, love what you do!”

Wie ben je dankbaar?

Wim: “Iedereen die hier klant is of geweest is, iedereen die hier ooit gewerkt heeft. Al die mensen hebben Picas vooruitgeholpen. Ik herinner me een periode dat de dorpskern van Lovendegem vernieuwd werd. Twee jaar lang heeft het hier opengelegen en was Picas slecht bereikbaar. Maar toch bleven de mensen komen, vanuit Lovendegem, maar ook uit Dendermonde, Aalst, Drongen, … Dat geeft courage om gemotiveerd te blijven, dat mensen zelfs van ver komen. Ook de leveranciers van onze kwaliteitsproducten en lesgevers die me de kneepjes van het vak leerden ben ik dankbaar! Vooral Tony & Guy uit Brussel. Daar heb ik in mijn beginjaren cursussen gevolgd en die hebben mij als het ware gevormd. Ik heb ook bij een barbier in Rotterdam opleiding gekregen. Die mensen hebben mij getriggerd om plezier in mijn werk te blijven hebben, om uitdagingen te blijven zoeken. Dat is de kunst!”

En dan wil je nog één iemand in het bijzonder bedanken?

Wim: “Jazeker … mijn vrouw. Want zij zorgt ervoor dat het hier altijd piekfijn in orde is na een drukke werkweek. Zij is onbetaalbaar!”

Bedankt voor het interview Wim!

Wim: “Heel graag gedaan!”

Voor uw gebruikersgemak maakt deze website gebruik van cookies.